Terapia de Cuplu

Terapia de Cuplu

Doctor Lee Eduard isi priveste clienta in plin proces terapeutic. Ii contine afluenta verbal – emotionala, prin atitudine si comportament de oglindire si sustinere.  Este prima oara cand vine singura.

 • Adel’ daca inteleg eu bine, tu ai plecat astazi de la birou si ai venit direct aici, iar sotului tau i-ai comunicat ca nu mai doresti sa continuati terapia de cuplu?
 • Da…nu-l mai suport! Harold vine doar sa demonstreze cat de nesuferita sunt.
 • Adel’ voi ati venit in terapie de cuplu. Terapia de cuplu presupune prezenta ambilor parteneri. Nu pot sustine o sedinta individuala cu tine.

Eduard priveste femeia din fata lui si intelege cata nevoie are de compasiune si echilibru. Ii calibreaza si ii contine energia, adunand si ventiland emotiile curente. In sinea lui, intelege ca terapia de cuplu nu poate functiona asa…In urmatoarea secunda ii vine un gand izbitor de pregnant, ca o amintire a pericolului de a mai sustine prezenta acestei femei, in cabinetul lui. Urmatoarea intrebare, o formuleaza apasand cuvintele insistent:

 • Harrrold, cum crezi ca v-a reactiona daca afla ca esti aici?
 • Eduard, nu poate afla. E atat de ignorant, incat crede tot ce ii spun.

Si privirea ei il fixeaza usor lasciv, incercand sa profite de prezenta singurului barbat din incapere. Se ridica de pe canapea, face cativa pasi spre biblioteca, fiind sigura de atentia terapeutului care ii urmarea fiecare gest.  Se intoarce spre el, simte cum pieptul I se intareste si respiratia are nevoie de mai mult oxigen. Cu un suflu de curaj si exaltare ii exprima abandonul si capitularea:

 • Vreau sa fiu cu tine Eduard! Nu vreau un copil cu el!

Terapeutul o priveste si isi mentine fluxul integrarii emotionale, constientizand ca este din nou obiectivul unui transfer de atasament emotional.

 • Adel’ cand ai simtit ca vrei sa fii cu mine?
 • De doua luni simt asta. Te privesc si imi deschid sufletul in terapia de cuplu…dar simt ca e mai mult de atat…sunt indragostita de tine!

Experienta vasta a terapeutului a traversat mai multe scene din istoria clientelor indragostite, proiectand in el, tati, unchi, surogate ale diferitelor imagini de atasament din povestea barbatilor ce si-au lasat o amprenta puternica in structura psihologica a acestor femei. Insa simtea ca Adel’ il surprinde. Niciodata in terapia de cuplu, nu s-a intamplat asta. Exista o oarecare teama legata de agresivitatea  si dezechilibrul emotional pe care le edificase in tipologia barbatului si sotului doamnei.

 • Harold a observat ceva?
 • Harold e gelos si pe hainele pe care le port! Toti barbatii din preajma mea dupa mintea lui , ma vor pe mine.

Gravitatea situatiei pare sa prinda contur si Eduard incearca sa inchida presupusa  terapie individuala.

 • Uite Adel’ mergi acasa! Te gandesti pana saptamana viitoare si decideti impreuna daca doriti sa continuam terapia de cuplu. Fiind implicati in acest proces terapeutic, in acest moment imi este imposibil sa preiau o forma de terapie individuala, dar te pot recomanda unui alt terapeut, care este foarte experimentat pe astfel de problematici emotionale.
 • Incerci sa scapi de mine! Nici tu nu crezi in sentimentele mele!
 • Adel’ faci un transfer emotional. Nu ma iubesti cu adevarat. Sentimentele tale par reale, deoarece functionezi pe un complex neuro-emotional, un tipar aferent pierderii parintilor tai. Te  afli in acea sintagma pe care am mai discutat-o: “Nu merit atentia si iubirea unui barbat”. Harold iti alimenteaza aceasta nevoie, prin forma de agresivitate… de a nu te considera suficient de buna si potrivita… prin gelozie, prin lipsa de incredere. Iti sustine energetic acest tipar si iti refuza aceasta nevoie de atentie si iubire, ca o oglinda. Iti aminteste de fapt, sa te iubesti si sa iti oferi atentie. Sigur ca si el are ranile lui, de aceea are acest comportament. In mine gasesti acea atentie  si compasiune, pe care o traduci in subconstient, in necesitatea de a te hrani cu iubire, de a exprima iubirea fata de tine!

Dr Lee exemplifica prin psihoeducatie, prin notiuni cat mai simple, pentru a transpune subiectiv amorul proiectat in mintea fantezista a femeii. Evita pe cat posibil sa o implice in psihoterapie si in tehnici de lucru, stiind ca scopul principal este terapia de cuplu si echilibrarea relatiei dintre Harold si Adel’.

Tensiunea din cabinet pare din ce in ce mai complexa. Adel’ inca mai prezinta comportament de femeie neimplinita si neinteleasa.

 • Draga Eduard, nu vreau sa cred toate aceste explicatii. Stiu ca au mai existat cazuri in care este posibil sa te indragostesti cu adevarat de terapeutul tau.

Cu trupul unduitor si etalat in splendoarea linilor fine ale taliei, sanilor si soldurilor proeminente, se apropie tot mai mult de de fotoliul rosu si incapator, ce il incadra perfect pe Eduard.  Stia ca este o femeie frumoasa, se baza pe farmecul ei, dar si pe inteligenta cuceririlor anterioare, in ritmul simturilor ademenitoare si acaparatoare, de a intra in asternuturile unui barbat dorit.

Eduard ramane evaziv si nu schiteaza nicio emotie. O simte tot mai aproape. Respiratia ei, parfumul, feromonii. Energia amorului ei, exprimat ca o cascada, ca o revarsare, ca o exaltare fara limite, tarmuri si echilibru.

Din atmosfera unui cadru terapeutic, ce cauta sa isi incalce barierele si sa isi depaseasca sensul si directia, cei doi protagonisti sunt transpusi in realitatea unor batai puternice in usa.

 • Deschide Dr Lee! Stiu ca este aici. Sparg usa!

Bubuituri puternice aproape ca destabilizau usa metalica.

 • Harold! A venit Harold!…

Vocea Adelei era aproape sugrumata de teama. Eduard o priveste si el terifiat si incearca sa gaseasca o rezolvare amiabila.

 • In baie…ma inchid in baie! Eduard rezolva tu…

Pasii ei se arunca mai mult catre incinta locului de evacuare a necesitatilor, ca o promisune de eliberare. Imediat se aude si yala incuietorii pe dinauntru.

 • Eduard, deschide!! Adele’ e acolo.

Doctorul psihoterapeut isi aranjeaza haina de la costum, gulerul de la camasa si cravata. Se indreapta spre oglinda bibliotecii, isi da cu mana prin par si apoi cu spatele drept, in conduita unui om integrat, centrand o nota de calm autosugestiv, merge spre usa sa deschida.

 • Harold!…

Il priveste Eduard cu compasiune.

 • Harold terapia de cuplu s-a anulat. A contramandat-o chiar sotia ta.
 • E aici. Lasa-ma sa vad!

Isi roteste ochii prin incapere, ca un vanator ce isi cauta cu vivacitate prada. Pare dezamagit, sa nu o gaseasca.

 • Ti-am spus Harold, ca sedinta a fost anulata. De altfel va asteptam pe amandoi. Nu pot sustine terapie individuala. Am sa te rog sa pleci acum, astept urmatorul client.

Harold parea descurajat, tensiunea veridicitatii il parasea. Devenise docil si intelegator, ca un copil prins in propria panza de paianjan. Impins mai mult de Eduard spre usa…ingana mai mult pentru el…

 • Nu vreau sa divortam Dr Lee…Nu vreau sa o pierd!

Lasa un raspuns

Nume
Email
Site Web
Răspunsul tău